Ceny ropy klesli, investori majú obavy z cyperského zdanenia vkladov

18.03.2013 Celý región

Singapur 18. marca (TASR) - Ceny ropy dnes klesli. Investori sa totiž obávajú dôsledkov zdanenia bankových vkladov, čo je súčasťou záchranného balíka pre Cyprus, informovala agentúra AP.

Barel (159 litrov) americkej ropy WTI s aprílovým kontraktom sa dnes ráno o 8,14 SEČ predával po 92,34 USD (70,56 eura). To je o 1,11 USD menej ako v piatok (15. 3.) na konci obchodovania na newyorskej komoditnej burze. Kontrakt počas piatka posilnil o 42 centov a uzavrel na 93,45 USD za barel. Májový kontrakt na ropu Brent dnes ráno zlacnel o 1,40 USD na 108,50 USD/barel.

Daň na bankové vklady je súčasťou záchranného balíka, na ktorom sa v sobotu (16. 3.) dohodol Cyprus s medzinárodnými veriteľmi. To spôsobilo, že sporitelia sa snažili z cyperských bánk vytiahnuť najväčšiu hotovosť, ktorá sa dala. Podľa analytikov je však nepravdepodobné, že panika sa rozšíri do ďalších krajín a spustí odlev kapitálu zo slabších európskych ekonomík.

Euro dnes oslabilo voči doláru aj ďalším menám. Nárast kurzu amerického dolára zasa spôsobil pokles cien ropy, ktoré sú denominované v dolároch, pretože silnejší dolár zdražuje čierne zlato pre vlastníkov iných mien.
 

Vyberte región